Kalakamut – Gäddan och Gänget lasten oikeuksien lähettiläänä

Kalakamut on Paraisten kaupungin konsepti, jossa herätetään varhaiskasvatuksessa olevien lasten mielenkiinto ympäristöasioihin ja kestävään kehitykseen, painottaen lasten juuria saaristossa.

Kalakamujen työhön kuuluu erilainen toiminta lasten kanssa. Vuonna 2019 toimintansa aloitti saaristokulttuurilabra, jossa pehmokalat vierailevat varhaiskasvatuksen ryhmissä levittämässä tietoisuutta saaristokulttuurista. Kalat tutustuttavat lapset esimerkiksi kalalajeihin, veneilyyn ja köydenpunontaan laulun ja leikin keinoin. Kalakamut opettavat myös saaristolle tyypillisistä ruoista, kuten juuresmuusista, silakkapihveistä ja perunapuurosta. Näiden, ja monien muiden saaristoherkkujen reseptit löytyvät Kalakamut kokkailevat – saaristoruokaa lapsille –keittokirjasta. Kalakamujen teemoihin ovat kuuluneet vuosien varrella mm. jätehuolto, merenalainen maailma ja ruoan kiertokulku.

Kalakamut -konsepti on Paraisten kaupungin panostus paitsi varhaiskasvatukseen, myös Saaristomeren biosfäärialueeseen. Lisää tietoa Kalakamuista ja Saaristomeren biosfäärialueesta löydät täältä: https://www.pargas.fi/fi/kalakamut.